7 Temmuz 2016 Perşembe

URL Araçları - Kodlayıcı - Çözücü - Düzenleme

Bugün sizlere url araçlarımızı tanıtacağız.
Webmaster araçları panelimizde bulunan url araçları.

Url Araçları Www Redirect Sorgulama - Url Düzenleme

URL Kodlayıcı / Kod Çözücü


Bu araç ile hem bir URL adresini veya yazıyı kodlayabilir hem de kodlanmış bir yazıyı düzeltebilirsiniz. Dünya çapında ortak bir çalışma sisteminin olması için URL'ler UTF-8 olarak kodlanır. Ancak farklı kodlama şekilleri ile kodlanan karakterler mevcuttur. Mesela Türkçe de bulunan (ş-ğ-ç-ı-ö-ü vs.) harfler ile yazılmış bir URL sistem tarafından farklı algılanacaktır. Bazı karakterler de bu gruptadır. %-?-*-/ vs. gibi. Örnek ile bunu açıklayalım (Fran% C3% A7ois) şeklinde kodlanmış bir metnin gerçek görüntüsü (François) dir. Bazen URL lerde bolca % işareti ve sayılar görürüz.Bu tür bir URL ile karşılaştığınızda bu URL'nin kodlanmış olduğunu anlayabilirsiniz.

URL ENCODER

URL Encode, web tarayıcıların adres çubuğundaki ASCII karakterlerinden oluşmayan veya adres ile karışması muhtemel olan bilgiyi kodlamak için kullanılır.

URL DECODER

URL Decode, web tarayıcıların adres çubuğundaki ASCII karakterlerinden oluşmayan veya adres ile karışması muhtemel şifreli kodlanmış bilgiyi çözmek için kullanılır.

URL Düzenleme Aracı


Web sitelerinin bir çoğu kullanmış oldukları hazır yazılımlar ve tasarımlar nedeniyle web site adreslerinin görünüm şeklini değiştirememektedir. Bu konuda da teknik bir bilgiye sahip değilse işin içerisinden çıkamamaktadır. Bu aracımız sayesinde (http://www.example.com/test.php?firstid=1&secondid=10) şeklinde gözüken bir web site adresini nasıl düzelteceğinizi ve düzeltme için nasıl bir yol kullanmanız gerektiğini kolaylıkla öğrenecek ve yapacaksınız. Web sitelerinin adreslerinini akılda kolay kalıcı olması ve içeriği hakkında bilgi vermesi açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle bu tarz dinamik adreslerinizi düzenleyerek SEO çalışmalarınıza katkıda bulunun.
URL rewrite nedir? URL Rewriting Nedir?
URL rewrite kavramı Türkçe'de "Url Yeniden Yazma" anlamına gelmektedir.
URL rewrite engine; Bir website URL görünümünü değiştiren bir Web sunucusundaki bir web uygulama çatısında çalışan bir yazılımdır.
URL rewrite; URL rewrite engine kullanılarak Website Url'lerinin arama motorları ve kullanıcılar için daha anlaşılır hale getirme işlemine verilen isimdir.
Örneğin; http://www.ornek.com/show_article.php?articles_id=122 gibi bir url sizinde görebileceğiniz gibi hem göze hoş gelmiyor hemde anlaşılır değil bu tür Url'lerin yerine http://www.ornek.com/url-rewrite.html gibi Url'ler kullanılıyor.
URL rewrite web sayfalarına daha kısa ve daha uygun görünümlü web bağlantıları sağlamak için kullanılır.
Bu teknik bir web sayfası oluşturmak için kullanılan dosya ve dış dünyaya sunulan URL arasına bir soyutlama katmanı ekler.
Yararları
URL'ler için bir URL rewrite engine (yeniden yazma motoru) kullanarak çeşitli yararları vardır. Bunlar şunlardır;
1. Bağlantılar arama motorları için kullanıcı dostu olur  ve açıklayıcıdır.
2. Siteyi tehlikeye atabilecek sorgu dizelerinin keşfedilmesi engellenir.
3. Ziyaretçilere karşı bir web sitesi adresinin iç işleyişinin gizlenmesine yardımcı olur.
4. Altta yatan teknoloji değişse bile site ile aynı URL'leri kullanmaya devam edebilirsiniz (Örneğin, yeni bir blog scriptine geçiş gibi.)
Web frameworks
Birçok web framework doğrudan veya uzatma modülleri aracılığıyla, URL rewrite içerir.
1. Apache HTTP Server
2. URL Rewrite Microsoft IIS'in bir uzantısı olarak kullanılabilir
3. Ruby on Rails
4. Java ve Servlet/Java EE
5. Django regular-expressions (düzenli ifadeler) tabanlı sistemi kullanır.
6. Java Stripes Framework sürüm 1.5'den beri entegre işlevsellik olmuştur.
7. CodeIgniter
8. Lighttpd
9. Nginx
10. Hiawatha HTTP sunucusunda URL rewrite destekleyen bir URL Toolkit var.
11. Cherokee HTTP sunucusu URL rewrite ve yönlendirmeler gibi düzenli ifadeleri destekler.

www Redirect Sorgulama


siteadi.com şeklindeki alan adınızın www.siteadi.com alan adına yönlendirilip yönlendirilmediğini bu araç ile kontrol edebilirsiniz. SEO açısından bu önemlidir. Çünkü robotlar www.siteadi.com ve siteadi.com şeklindeki tarama yaptığında her ikisini ayrı site olarak algılıyor. Siteler aynı olmasına rağmen yönlendirme yapılmadığı için farklı algılandığından dolayı içerikleri de kopya içerik olarak değerlendiriliyor ve her iki sitenin de SEO sıralaması otomatik olarak düşüş gösteriyor. Bu nedenle sitenizin yönlendirme işleminin yapılıp yapılmadığını bu araç ile öğrenebilir ve yapılmadıysa gerekli önlemleri alabilirsiniz.

 

 

Kaynak - Resouce : http://websitekaydet.com/url-araclari-kodlayici-cozucu-duzenleme.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder